Photo: Joonas Lehtipuu/UM, Myanmar 2015.

Videobibliotek

I videobiblioteket hittar du videor som är kopplade till uppgifterna i handboken om Agenda 2030-temadagar.

Andra videor

Dagsverke: Var modig

Tillsammans med Zambias ungdomar avslutar vi diskrimineringen! Medlemmarna i ungdomsråden i Zambia arbetar med att förändra attityder genom att behandla problem som berör deras samfund och ungdomar, så som diskriminering på grund av kön eller bakgrund, tonårsgraviditeter och hinder för skolgång.

Dagsverke: 5 unga

De aktiva ungdomarna i Nepals elevkårer uppmuntrar unga att ifrågasätta diskriminerande attityder och att prata högt om de utmaningar de ställs inför. Ungdomarna ordnar upptåg och utbildningar samt visar i sina samfund exempel på likaberättigande och hur man kan påverka.

Myanmar

Myanmar, tidigare kallat Burma, ligger i Sydostasien. Myanmar övergick från militärdiktatur till civilförvaltning 2011, men demokratiutvecklingen har varit långsam och armén har fortfarande stor makt. Den sociala ojämlikheten är stor och utdragna konflikter driver fortfarande människor på flykt, både inom landet och till grannländerna. År 2017 flydde över 700 000 rohingyer till grannlandet Bangladesh undan etnisk rensning, och de lever fortfarande under svåra förhållanden i flyktingläger.

Youth4Future: Thinzar Shunlei

Thinzar Shunlei Yi är 27 år och bor i Yangon, Myanmar. Hon arbetar som aktivist för en organisation som är en gemenskap för jordbrukare, arbetare och aktivister från olika etniska grupper. Sedan 2012 har deras största framgång varit att de målmedvetet drivit framåt ungdomspolitik.

Youth4Future: Rosy Kyaw

Rosy Kyaw bor i Loikaw, i delstaten Kayah och hör till kayaw-folket. Hon är ledare för en stiftelse som inledde sin verksamhet som ett skyddat boende för kvinnor och barn som upplever våld. Stiftelsen hjälper bland annat kvinnor att förbereda den juridiska processen och stöder dem i rättegångar.

Youth4Future: Hein Min Oo

Hein Min Oo är 24 år och bor i Yangon, Myanmar. Han har skapat en plats där ungdomar kan samlas och arbetar tillsammans för att utveckla stadsdelen norra Okkalapa.

Palestina

Det palestinska området är egentligen tre områden som gränsar mot Israel: Gaza, Västbanken och östra Jerusalem. Det palestinska området har en egen förvaltning, men alla länder har inte erkänt Palestina som suverän stat. Israels ockupation och restriktioner försvårar palestiniernas liv på flera sätt. Också Israels olagliga bosättningar på ockuperat palestinskt territorium utgör ett hinder för fred i regionen.

Socialcirkuset: Mohammad Dwikat

Mohammad Dwikat är 26 år. Han arbetar som lärare i Palestinska cirkusskolan i Birzeit, Västbanken. Vad betyder ”socialacirkuset” för honom?

Min Dröm – Deena Nassar

Deena Nassar är den första kvinnliga clownen i Palestina. Hon bor i Gaza där hon arbetar med barn. Deena har också en dröm.